Doris här och nu

Doris här och nu

Om bloggen

Bloggar om det som engagerar mig här och nu

Nyårslöfte

KlimatrörelsenPosted by Doris Tue, January 05, 2010 10:51:45
Hålla ögonen på 10:10 kampanjen, gå med i den!

Nordea och napalm

KlimatrörelsenPosted by Doris Tue, January 05, 2010 10:47:28

Nordea, vi ser dig!

Nu har Nordea tänkt hjälpa till att sprida napalm i tropiska urskogar... skulle jag ha ett konto där skulle jag avsluta det direkt.

Avaaz, den oberoende internationella kampanjorganisationen, har dragit uppmärksamhet till att Nordea är på vippen att finansiera ett bolag, Gunns, som både kalhugger tropisk urskog och sprider napalm på Tasmanien, den stora ön söder om Australien. Inga banker i Australien vill befatta sig med Gunns planer på en massafabrik.

Kolla här http://www.avaaz.org/en/no_pulp_mill – där kan man läsa mer och se en video om hur helikoptrar sprider napalm som startar stora bränder. Där kan man också skriva på kampanjen som riktar sig till Nordeas direktör Christian Clausen.

Tasmanien har en unik natur med mycket egenartat växt- och djurliv. Urskogarna är stora kolsänkor med stor betydelse för klimatet. Tropiska skogars kol finns främst uppe i den växande skogen, inte i markens jordlager. Skogen växer därför troligen aldrig mera upp igen när den avverkats på detta sätt. Men redan här och nu är det ju en ohygglig grymhet att utsätta djurliv och miljö för napalm – man fattar inte hur det kan ske! Protesterna är omfattande mot avverkningen och metoderna i Australien och hela världen. Kanske har Gunns tänkt, som sin sista chans, att vi nordbor som befinner oss på andra sidan jordklotet är så korkade att vi går med på att våra pengar kan användas till denna förödelse?

Nordea och napalm - det hade jag ändå aldrig trott!

Varma hälsningar,

Doris, här och nu

Och nu då - efter Köpenhamn?

KlimatrörelsenPosted by Doris Sat, December 19, 2009 12:13:47


Nyheterna är idag fulla av överraskad besvikelse över det spektakulärt ynkliga resultatet av COP 15. Då kommer jag att tänka på vilka det är som har håsat upp detta möte med ”detta är sista chansen”. Nej, jag struntar i att tänka på dem!

Det hör till de oundgängliga lärdomarna för rörelser som strävar till en bättre värld att lägga märke till hur sådana här tillställningar som COP 15 går till och att sedan inte glömma bort vad man lärt sig.

Alltså lärdomar – jag ser nu fram emot en massa möten på gräsrotsnivå där aktivister, som följt med vad som hände före, under och efter COP 15, möts igen och tillsammans reflekterar över vad man lärde sig. Det är dags att fira alla nya kontakter som knutits, stärka banden och gå vidare, en erfarenhet rikare! Dags att rentav fira insikten att friheten att agera, den ber man inte om, den friheten tar man sig!

Många roligare och mera meningsfulla uppgifter och sammanhang än toppmöten väntar på sina kreativa och energiska utförare, medan nya segslitna och resultatlösa toppmöten kommer att avlösa varandra. Satsa dina förhoppningar på toppmöten och du går från besvikelse till besvikelse.

Det roliga och meningsfulla är det däremot för sent att skjuta upp.

Alltför många upprepade hela hösten mantrat ”sista chansen” i påståenden i stil med: ”Köpenhamn är världens sista chans att hindra klimatförändringen ifrån att skena iväg”. Fel!

Nya chanser kommer. Ta all denna energi som blivit synlig (den lärdomen måste vi väl dra, att mycket energi blev synlig, och många bromsklossar blottade sig till evig skam i deras ögon som ännu inte blivit senila och därför har ett minne som är längre än nyhetsjournalisternas) – alltså massor av energi finns och vi kan lägga den energin bakom friheten att handla själv, tillsammans med miljontals andra. Ta den basen och den samhälleliga förändringen kommer inte att kunna hejdas. Det finns solidaritet, stöd den! Det finns nya lösningar, tillämpa dem! Det finns glädje, odla den!

Jag kan påminna oss om några exempel på positiva rörelser som har vind i seglen och som kan lämna fossil-gubbarna långt efter. Här hemma och globalt har vi 350.org, Omställning Sverige (och världen), 10:10-kampanjen, Plan B-rörelsen (inspirerad av Lester Brown), de många organisationer som arbetar under paroller som ”Klimaträttvisa” eller ”Klimatneutralitet” eller ”Hållbar utveckling”... rädda skog, håll havet rent, effektivisera med en faktor 100, stoppa kolkraften! Just denna mångfald av satsningar är hoppingivande och inspirerande. Var och en kan ta sig friheten att välja vad som passar bäst. Glöm allt snack om ”sista chansen” - vem hade vunnit på att vi skulle slå oss till ro efter Köpenhamnsmötet, och varför? Varför låta sig programmeras till att det var sista chansen, ”nu är det kört”, sacka efter i väntan på nästa kohandlande toppmöte och under tiden förledas till att gå ”back to business (as usual, underförstått)”?

Låt oss hellre ta ut en säkrare kurs och en rakare väg till våra mål: förverkliga det liv vi vill leva, här och nu. I stället för att hypnotiseras av snack om ”sista chansen” kan vi gärna slå följe med t.ex. Naturskyddsföreningen och ta till oss dess motto: Hundra år av envishet!

Ja, envishet, och den kan vi alltid sätta in igen, just här och nu!

Varma hälsningar,

Doris, här och nu