Doris här och nu

Doris här och nu

Om bloggen

Bloggar om det som engagerar mig här och nu

Nordea och napalm

KlimatrörelsenPosted by Doris Tue, January 05, 2010 10:47:28

Nordea, vi ser dig!

Nu har Nordea tänkt hjälpa till att sprida napalm i tropiska urskogar... skulle jag ha ett konto där skulle jag avsluta det direkt.

Avaaz, den oberoende internationella kampanjorganisationen, har dragit uppmärksamhet till att Nordea är på vippen att finansiera ett bolag, Gunns, som både kalhugger tropisk urskog och sprider napalm på Tasmanien, den stora ön söder om Australien. Inga banker i Australien vill befatta sig med Gunns planer på en massafabrik.

Kolla här http://www.avaaz.org/en/no_pulp_mill – där kan man läsa mer och se en video om hur helikoptrar sprider napalm som startar stora bränder. Där kan man också skriva på kampanjen som riktar sig till Nordeas direktör Christian Clausen.

Tasmanien har en unik natur med mycket egenartat växt- och djurliv. Urskogarna är stora kolsänkor med stor betydelse för klimatet. Tropiska skogars kol finns främst uppe i den växande skogen, inte i markens jordlager. Skogen växer därför troligen aldrig mera upp igen när den avverkats på detta sätt. Men redan här och nu är det ju en ohygglig grymhet att utsätta djurliv och miljö för napalm – man fattar inte hur det kan ske! Protesterna är omfattande mot avverkningen och metoderna i Australien och hela världen. Kanske har Gunns tänkt, som sin sista chans, att vi nordbor som befinner oss på andra sidan jordklotet är så korkade att vi går med på att våra pengar kan användas till denna förödelse?

Nordea och napalm - det hade jag ändå aldrig trott!

Varma hälsningar,

Doris, här och nu